
نشانههای هشدار دهنده که نشان میدهند باید به رفتار آنها بیشتر دقت شود
وقتی پسر نوجوان شروع به استقلال میکند و هویت خود را پیدا میکند، بسیاری از رفتارهای او تغییر پیدا میکند و این تغییر برای والدین عجیب و غیر طبیعی است. اکثر نوجوانان در این سنین رفتارهایی از قبیل رفتارهای زیر را از خود نشان میدهند :
- ناراحتی بیش از حد برای هر مشکل
- مشکلات رفتاری
- مشکلات عاطفی
- رفتارهای خطرناک و خشونتآمیز
- فرار از مدرسه
- استفاده از نوشیدنیهای الکلی
- صدمه زدن به خود
- دزدی
- افسردگی
- اضطراب
خب اگر پسر نوجوان شما این رفتارها را از خود نشان میدهد شما باید چه اقداماتی را انجام دهید؟
نکتههایی که در رفتار با نوجوان پسر باید به آنها دقت کرد :
۱) با او ارتباط برقرار کنید
اولین نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که باید به هر نحوی که شده با او ارتباط برقرار کنید، حتی اگر او در صحبت با شما از کلمههای کوتاه استفاده کند سعی کنید این راه ارتباطی را محدود نکنید. از او بخواهید با شما صحبت کند و فقط به حرفهای او گوش کنید بدون قضاوت کردن و بدون نصیحت کردن. این را در نظر داشته باشید که پسرهای نوجوان علاقه زیادی به مکالمههای طولانی ندارند. سعی کنید با او درباره ارزشهای خانواده و انتظارات خود صحبت کنید. از او بخواهید با شما در مورد ارزشهای خود و طرز فکرش در مورد انتظاراتی که از خانواده دارد صحبت کند.
۲) حامی او باشید
رفتار با نوجوان پسر در این سن بسیار مهم و ضروری است. پسر نوجوان فشارهای زیادی از سمت معلمان، مربیان و خانوادهاش به او وارد میشود، شما باید سعی کنید به او نشان بدهید که حامی او هستید و هر کار درست یا نادرستی که انجام دهد شما از او پشتیبانی میکنید و او را دوست دارید. این حرکت شما باعث میشود او بتواند در مورد تمام کارها و فکرهای خود با شما صحبت کند.
۳) به حریم خصوصی او تجاوز نکنید
پسرهای نوجوان از طرفی دوست دارند مستقل باشند و از طرف دیگر برای آنها مهم است که در کنار این حس استقلال شما علاقه خود را نشان دهید. سعی کنید به او فضایی بدهید تا بتواند در مورد کارهای خود، برنامههای خود تصمیم بگیرد. اگر به اتاق خود میرود و در اتاق را میبندد زود عصبی نشوید و با او با خشونت رفتار نکنید، کارهایی که پسر نوجوان شما در این سن انجام میدهد فقط بخشی از رشد اوست. احترام را در مورد رفتارهای او فراموش نکنید.
۴) اتفاقهای کوچک را بزرگ نکنید
یکی از مهمترین رفتارهایی که والدین باید در رفتار با نوجوان پسر از خود نشان بدهند مکث کردن و صبر است. سعی نکنید همه کارهایی که پسر نوجوان شما انجام میدهد بزرگ و خطرناک جلوه دهید. اگر دوست دارد موهای خود را کوتاه یا بلند کند با او طوری رفتار نکنید که کار بسیار خطرناکی انجام میدهد. به او آزادی عمل بدهید تا بتواند تصمیمگیری کند این کار شما باعث میشود او در مورد تصمیمهای خود با شما صحبت کند و بتواند تصمیم مناسبی را بگیرد.
۵) حد و مرز مشخصی معین کنید
برای او برای نوع رفتارهایی که از خود نشان میدهد حد و مرز مشخصی معین کنید. تنظیم مرزهای خوب بین والدین و پسر نوجوان بهترین راه برای کاهش اختلافات و ایجاد اعتماد بین خانواده و پسر نوجوان است. به طور مثال برای او تعیین کنید که نباید ساعت ۱۰ شب به بعد به منزل بیاید و به او بگویید این حد و مرز برای تمامی اعضای خانواده میباشد و همه باید از این قانون که در خانه است پیروی کنند. این حرف شما باعث میشود او بداند قوانین شما فقط برای او نیست و کل اعضای خانواده این حد و مرز را باید رعایت کنند.

۶) توجه به دوستانی که با آنها ارتباط دارد
یکی از نکات مهم که در رفتار با نوجوان پسر باید به آن دقت کنید نوع ارتباط فرزندانتان با دوستهایش است. سعی کنید دوستانی که او با آنها ارتباط دارد را بهتر بشناسید و علاوه بر ارتباط با دوستان فرزندانتان با خانوادهی آنها نیز آشنا شوید. این کار باعث میشود هر دو خانواده به خوبی روابط دوستانه فرزندان خود را بشناسند و ارتباط منظم بین والدین باعث میشود یک محیط امن و بیخطر برای پسران نوجوان ایجاد شود.
۷) صبور باشید
اکثر پسرهای نوجوان در این سن عصبی و ناراحت هستند این را باید دقت کنید که در این مواقع باید با آنها آرام صحبت کنید. خشونت در این مواقع باعث نتیجه عکس در فرزندان میشود. زمانی که او با عصبانیت و پرخاشگری صحبت میکند بهترین راه گوش دادن به حرفهای او و حرف زدن به آرامی است. اگر بخواهید همانند او با خودش رفتار کنید این عمل باعث به وجود آمدن خشونت میشود.
۸) با او مثل یک دوست رفتار کنید
اغلب والدین فکر میکنند اگر برای فرزندان خود مثل یک دوست باشند نمیتوانند آنها را به خوبی تربیت کنند، این طرز فکر بسیار نادرست است. در رفتار با نوجوان پسر مهمترین نکته نوع رفتار شما است. شما باید با او مثل یک دوست رفتار کنید. زمانی که شما با او یک رفتار دوستانه دارید او شما را مثل یک دوست قبول میکند و این باعث ایجاد اعتماد میشود. او میداند اگر مشکلی داشته باشد میتواند از شما کمک بگیرد و از شما ترسی نخواهد داشت. همین دوستانه رفتار کردن باعث میشود او تمام مشکلات و ناراحتیهای خود را با شما در میان بگذارد.
۹) کمک گرفتن از یک مشاور
متاسفانه این طرز فکر در جامعه ما وجود دارد که کمک گرفتن از یک مشاور مناسب نیست. ولی این طرز فکر نادرست است. شما باید زمانی که نمیدانید چگونه باید عمل کنید به یک مشاوره مراجعه کنید. این کمک گرفتن از مشاور هم برای شما مفید خواهد بود و هم برای پسر نوجوان شما. شما میتوانید از یک مشاور کمک بگیرید تا بدانید چگونه باید رفتار مناسبی با یک پسر نوجوان در حال رشد داشته باشید.
این چند نکته را فراموش نکنید :
۱) با خشونت رفتار نکنید
۲) احترام بگذارید
۳) به او بگویید تحت هر شرایطی او را دوست دارید
روانشناسی نوجوانان: ویژگی های ذهنی شان و نکات کاربردی
نوجوانان در دوران تغییر از کودکی به نوجوانی زندگی می کنند و در این دوران کشف هویتِ شگفت انگیزی مانند یادگیری مهارت ها، و تغییرات شخصیتی دارند. آن ها همچنین با چالش های بزرگی بر سر راه رسیدن به سنین نوجوانی مواجه هستند. نوجوان ها به طور کل با کودکان و جوانان متفاوت هستند. بسیار مهم است که آن ها را بفهمیم و بتوانیم در دوران بزرگ شدن شان به آن ها کمک کنیم.
نوجوانی دوران بزرگی از تغییرات است. همه در زندگی درگیر آن می شویم. بسیار مهم است که نوجوانان به استقلال و هویت خود برسند. هم زمان در دوران نوجوانی مواجه شدن با فشار رشد و مسئولیت پذیری و اعتماد با یکدیگر تداخل پیدا می کنند و از طرفی مشکلات دیگر مثل تکامل جنسی، مصرف دارو های روان گردان و دوستی ها در میان است. روانشناسی نوجوان سعی دارد که نوجوانان را بهتر بفهمد و به تغییر آن ها از دوره کودکی به نوجوانی کمک کند.
آکادمی روانشناسی آمریکا توضیح می دهد که نوجوانی فصلی از رشد سریع در پنج مورد است: عاطفی، ذهنی، جسمی، اجتماعی و اخلاقی. برای این که این رشد به خوبی انجام شود، روانشناسی نوجوان روی مشکلات مربوط به سلامت ذهن برای افراد بین سنین ۱۳ و ۱۹ تمرکز می کند. روانشناسی نوجوان به نوجوانان در دوران رشد و تغییر کمک زیادی می کند.